Σαββατοκύριακο Καινοτομίας στις Αστικές Μεταφορές

28 - 30 Σεπτεμβρίου 2018, OK!Thess

Έχεις μια ιδέα σχετικά με τις βιώσιμες αστικές μεταφορές που θέλεις να κάνεις επιχείρηση; Σχεδίασε και παρουσίασε την· συνεργάσου με την ομάδα σου και κέρδισε το βραβείο!

Το Σαββατοκύριακο Καινοτομίας στις Αστικές Μεταφορές (ΣΚΑΜ) είναι το μέρος για να αναζητήσεις ομάδα, να δημιουργήσεις το πρωτότυπο, να επικυρώσεις την βιωσιμότητα της ιδέας σου και να ακούσεις συμβουλές από έμπειρους ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο των μεταφορών και των επιχειρήσεων.


Πως ξεκινάμε;

 • Αρχικά θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου και την ιδέα σου
 • Έπειτα θα δεις τις υπόλοιπες παρουσιάσεις
 • Κατόπιν θα ψηφίσεις τις δύο πιο ενδιαφέρουσες ιδέες
 • Τέλος με βάση τις ψήφους σου θα δημιουργηθούν οι ομάδες

*Μπορείς να έρθεις με φίλους σου, αλλά καλύτερα να συμμετέχετε σε ξεχωριστές ομάδες.


Θεματικές

Το πρόβλημα που θέτεις προς επίλυση πρέπει να καλύπτει θέματα σχετικά με τις αστικές μεταφορές και την χρήση νέων τεχνολογιών. Μπορείς να δεις αναλυτικά τις θεματικές εδώ.


Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα κληθείς να δημιουργήσεις ένα πρωτότυπο - δηλαδή ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν που θα αναπαριστά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η λύση που προτείνεις - που θα ταιριάζει στις ανάγκες του πελάτη-στόχου σου. Θα έχεις καθοδήγηση και συμβουλές, θα επαναπροσδιορίσεις την ιδέα σου και πιθανόν να διαμορφώσεις μια εξ ολοκλήρου νέα προσέγγιση.


Το Σαββατοκύριακο Καινοτομίας στις Αστικές Μεταφορές είναι μια μοναδική εμπειρία που περιλαμβάνει:

 • Επικοινωνία με έμπειρους συμβούλους και ανθρώπους της αγοράς
 • Ένα νέο δίκτυο ανθρώπων προερχόμενων από τον χώρο των μεταφορών, προγραμματιστές, σχεδιαστές και επιχειρηματίες πρόθυμοι, όπως εσείς, να αλλάξουν τον κόσμο.
 • Ταχύτατη σύνδεση στο διαδίκτυο, φαγητό και απεριόριστο καφέ.

Αν έχετε επιπλέον ερωτήσεις, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο admin@okthess.gr με θέμα (ΣΚΑΜ).


Μέντορες

Josep Maria Salanova


Πολιτικός Μηχανικός U.P.C.


Βιογραφικό

Ο Δρ. Josep Maria Salanova Grau είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός U.P.C. (Universitat Politecnica de Catalunya - 2007) και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Σχεδιασμό, Οργάνωση και Διαχείριση Συστημάτων μεταφορών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2008-2009). Το διάστημα 2010-2013 πραγματοποιήθηκε την διδακτορική διατριβή του στο Universitat Politecnica de Catalunya με τίτλο «modelling of taxicab fleets in urban environment». Το 2017 ολοκλήρωσε το Data Science Specialization στο Johns Hopkins University. Εργάζεται ως Ερευνητής Γ βαθμίδας στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όπου είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου “Συλλογή – διαχείριση δεδομένων / Διαμόρφωση αλγορίθμων και χρήση πακέτων σχεδιασμού των μεταφορών”. Κύριοι τομείς εξειδίκευσης είναι οι αλγόριθμοι, τα μοντέλα, η κινητικότητα, οι συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές και τα συστήματα Logistics ‘έτσι ‘όπως το Data Science και το Big Data στις μεταφορές.

Σάμουελ Αλέξιος Σαλέμ


Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος


Βιογραφικό

Ο Σάμουελ Αλέξιος Σαλέμ είναι Πολιτικός Μηχανικός - Συγκοινωνιολόγος ειδικευμένος σε συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά θέματα. Οι τομείς με τους οποίους ασχολείται είναι του στρατηγικού σχεδιασμού, της ανάλυσης δεδομένων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων συγκοινωνιακών έργων... Απέκτησε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού στο Α.Π.Θ. (2002) ενώ έχει και δύο μεταπτυχιακά, ένα στην προστασία περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη από το Α.Π.Θ. και ένα στα συγκοινωνιακά από το πανεπιστήμιο του Southampton, UK. Έχει δουλέψει τρία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο (2006-2009) σε κοινοπραξία εταιριών συμβούλων μηχανικών (MottGifford) που είχε το συμβόλαιο για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού κυκλοφοριακών έργων στην κομητεία του Hampshire. Την τριετία 2009-2012 εργάσθηκε σαν ειδικός συνεργάτης – σύμβουλος σε περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά θέματα για το Δήμο Βέροιας. Έχει εργασθεί σε πληθώρα Ευρωπαϊκών έργων από το 7 ο πλαίσιο στήριξης και έπειτα (NODES, T-TRANS, RAIL4SEE, FLOW, SUMPS-UP) ενώ έχει κατά καιρούς συνεργασθεί με το Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ) και το ΤΕΙ Θεσσαλίας ως εξωτερικός συνεργάτης σε εθνικά, περιφερειακά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Από το 2013 εργάζεται για το πρώην Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) νυν Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης που είναι επιφορτισμένος με τη σχεδιασμό και την εποπτεία λειτουργίας των Δημοσίων Συγκοινωνιών στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης παρέχοντας υπηρεσίες συγκοινωνιολόγου μηχανικού

Ιωάννης Βεργίνης


Επίτημος πρόξενος του Λουξεμβούργου


Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1954. Είναι Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Είναι Επίτιμος Πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, είναι Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος της Link Technologies και Υπεύθυνος Ανάπτυξης της εταιρείας Interform Α.Ε. Είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών Κρίκετ ΑΕ, Αφοί Καλογιάννη ΑΕ, Βιτουμίνα ΑΕ, Thermi Ventures ΑΕ, Darion Ιωάννου ΑΕ. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος,Αναπληρωτής Πρόεδρος κ Εντεταλμένος Σύμβουλος (1979-2008) της ΜΙNOS ΑΒΕΕ Μακεδονικής Μεταλλουργίας όπου ήταν μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1979 έως το 2010. Ήταν Υπεύθυνος Ανάπτυξης Αφρικής της ΑΛΟΥΜΥΛ ΑΕ(2011-2013),Εκκαθαριστής της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος ΑΕ(2015-2016). Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στην Ανάπτυξη εταιρειών και στο Εξωτερικό Εμπόριο. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσ/νίκης(1995-2011). Πρώην μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσ/νίκης ΔΕΘ-HELEXPO AE και του Διαβαλκανικού Παραευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου ΑΕ.

Ευστράτιος Μάνος


Αρχιτέκτων - Πολεοοδόμος


Βιογραφικό

Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος, MSc Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, εμπειρογνώμονας σε θέματα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης και χρηματοοικονομικής μηχανικής για την Αστική Ανάπτυξη, την Χωρική Ανάπτυξη και την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού BIOSCOOP στην Θεσσαλονίκη και μέλος του Εποπτικού του Συμβουλίου. Ως μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΤΕΕ, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, προωθεί την νέα και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, η οποία κυρίως λαμβάνει χώρα σε αστικά περιβάλλοντα. Ως Πιστοποιημένος Ενεργειακός Επιθεωρητής, ενδιαφέρεται για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ. Είναι Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σε θέματα Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης.

Νίκος Δαμιανός


Αντιπρόεδρος Link Technologies A.E.


Βιογραφικό

Ο Νίκος Δαμιανός είναι Αντιπρόεδρος στη Link Technologies Α.Ε, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Έχει τρέξει πολλαπλά έργα ITS στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όπως το έργο "Παρακολούθηση Στόλου και Ενημέρωση Επιβατών" για το συγκοινωνιακό οργανισμό λεωφορείων SM στη Σεμπού, Φιλιππίνες, και "Παρακολούθηση Στόλου, Ενημέρωση Επιβατών, και Αυτόματο Σύστημα Φαναριών" για τον οργανισμό BRT στη Μπανγκόκ,Ταϊλάνδη. Ταυτόχρονα δραστηριοποιείται στο χώρο της έρευνας, οργανώνοντας διεθνείς κοινοπραξίες για Ευρωπαϊκά έργα.

Κώστας Βαβατσούλας


Τοπογράφος Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος


Βιογραφικό

Κάτοχος διπλώματος Α.Τ.Μ. της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ. (2010) με μία σύντομη περίοδο 3 ετών εργαζόμενος κατά τη διάρκεια των σπουδών σε τεχνικό και μελετητικό γραφείο τοπογράφων μηχανικών στη Θεσσαλονίκη και απασχολούμενος σε διάφορα έργα και μελέτες όπως την πρώτη φάση της ανάπλασης της Νεας Παραλίας και δημιουργία ΧΥΤΑ στη Νιγρίτα Σερρών. Επιπλέον εξειδίκευση στα συγκοινωνιακά με μεταπτυχιακό τίτλο από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας (MSc in Transportation & Logistics, DTU, 2012) και στη συνέχεια μετοίκισε στη Γλασκώβη Σκωτίας, όπου εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια με σημερινή θέση στη JACOBS Engineering Group ως μηχανικός στο σχεδιασμό και εποπτεία οδικών έργων και συγκοινωνιών, με έμφαση στη βιώσιμη κινητηκότητα και το σχεδιασμό ποδηλατόδρομων σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσφατες μελέτες και έργα περιλαμβάνουν: (1) Μελέτη και κατασκευή 5 χλμ ποδηλατόδρομου στο εθνικό δίκτυο NCN78, ολοκληρώνοντας μία χρόνια προσπάθεια του φορέα και πελάτη Sustrans να ολοκληρώσει μια διαδρομή 380 χλμ συνολικά (Campbeltown – Oban – Inverness), (2) τεχνική διαβούλευση στο σχεδιαμό ποδηλατικού δικτύου για το Sharjah Urban Planning Council (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), (3) ανανέωση του οδηγού προδιαγραφών για ποδηλατόδρομους (Cycling by Design), (4) μελέτη και σχεδιασμός για σηματοδότηση για την περιφερειακή του Aberdeen ( AWPR ) και ITS στον οδικό άξωνα A9 Perth to Inverness για την Transport Scotland και (5) μελέτη αξιολόγησης συγκοινωνιακών επιπτώσεων στην περιφέρεια και πόλη του Εδιμβούργου συνοδευόμενη από προτάσεις επίλυσεις σύνδεσης για ανακούφιση του οδικού δικτύου με έμφαση στις δημόσιες συγκοινωνίες ( SESplan Cross Boundary Study ), σε συνδυασμό με τη μελέτη λειτουργίας και βελτίωσης της περιφερειακής οδού Α720 του Εδιμβούργου. Εκτός εργασίας δραστηριοποιέιται σαν μέλος της τεχνικής επιτροπής του CIHT Scotland έχοντας διατελέσει χρέη Young Professionals Chair και Deputy Honorary Secretary, ενώ επίσης είναι συμβεβλημένος STEM Ambassador οργανώντας παρουσιάσεις και λειτουργώντας σαν μέντορας για τον επαγγελματικό προσανατολισμό σε σχολεία και διαγωνισμούς όπως το Go4SET.

Δημήτρης Ντέμπος


Οικονομολόγος – ICT Project Manager


Βιογραφικό

Γεννημένος στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο Δημήτρης μεγάλωσε στα χρόνια της ευημερίας. Σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και, ευτυχώς, αποφοίτησε ακριβώς πάνω στην έκρηξη της φούσκας. Η τοπική αγορά ήταν κατεστραμένη και τίποτα δεν μπορούσε να τροφοδοτήσει την δημιουργική του ανησυχία. Ήταν λοιπόν η ώρα για έξοδο στην παγκόσμια αγορά, αλλά πώς; Η τεχνολογία ήταν ο μόνος τρόπος, έτσι αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα MSc στη Πληροφορική & Διοίκηση στο τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια αυτού, βοήθησε στην συγγραφή ενός βιβλίου, με θέμα τους αλγορίθμους συστάσεων με βάση την τοποθεσία, που εκδόθηκε από την Springer και κέρδισε τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό φοιτητικό διαγωνισμό στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αν και επρόκειτο να αποχωρήσει από το τμήμα, οι καθηγητές του αποφάσισαν να του δώσουν το δίπλωμα ενώ είχε πάει να παρακολουθήσει την αποφοίτηση των συμφοιτητών του, φορώντας μπλουζάκι, βερμούδα και σαγιονάρες. Αμέσως μετά είχε μια αποτυχημένη επιχειρηματική προσπάθεια στον τομέα του hardware και της ανακύκλωσης ενώ αργότερα εργάστηκε ως συγγραφέας επιχειρηματικού σχεδίου, οικονομικός αναλυτής, διαχειριστής καμπάνιας Kickstarter, σύμβουλος μάρκετινγκ και προγραμματιστής front-end. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει αρκετά τεχνολογικά events, bootcamps και hackathons για να βοηθήσει την τοπική κοινότητα να αναπτυχθεί. Αυτή την περίοδο, εκτός από community manager στο OK!Thess, είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του SXSW accelerator, δημιουργικός σύμβουλος επιχειρηματικότητας για το Goethe Institut και συνδιοργανωτής του DEVit Conference, του μεγαλύτερου συνεδρίου ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα. Στον ελεύθερο χρόνο του, παίζει μπάσκετ σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο και απολαμβάνει να ταξιδεύει.

Νικόλαος Τσονιώτης


Product Innovation Manager


Βιογραφικό

Ο κ. Τσονιώτης κατέχει Δίπλωμα Ηλεκτρονικού Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Χαλλ, Ην.Βασίλειο. Έχει εργαστεί ως μηχανικός R&D στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών για πάνω από δέκα έτη. Επί του παρόντος δραστηριοποιείται ως Product Innovation Manager στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, όπου επικεντρώνεται στη διαχείριση προϊόντων και την εμπορευματοποίηση της καινοτομίας. Τα ενδιαφέροντά του συμπεριλαμβάνουν τεχνολογίες όπως big data, blockchain, Α.Ι., και πως αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε κλάδους όπως Ενέργεια, Υγεία, Έξυπνη Κινητικότητα/Πόλεις, Εφοδιαστική Αλυσίδα και άλλους. Παράλληλα ανέπτυξε επιχειρηματική δράση (startups) στον κλάδο της πληροφορικής, αυτοματισμών και ενέργειας. Στα πλαίσια συμμετοχής του στο γενικότερο οικοσύστημα καινοτόμου επιχειρηματικότητας έχει διοργανώσει σχετικές δράσεις και συνέδρια ενώ απασχολείται ως “startup coach in residence” στην θερμοκοιτίδα του OK!Thess στη Θεσσαλονίκη.

Εβίτα Γκαντίνα


Corporate Communication & Market Research Director - For Communication LtD


Βιογραφικό

Η Εβίτα Γκαντίνα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έχει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες θέσεις σε ελληνικές και διεθνείς εταιρείες. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Επιχειρησιακή Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις και Bachelor of Business Administration από το University of Houston. Για αρκετά χρόνια ήταν μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων ή διοικητικό στέλεχος εταιρειών στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Από το 2001 διδάσκει σε κολέγια ενώ από το 2011 είναι εταίρος στην "For Communication", εταιρεία μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, παράλληλα συνεχίζει να διδάσκει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Είναι ομιλήτρια και μέντορας στο Venture Garden του ACT, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχηρήσεων (ΕΕΔΕ Μακεδονίας) και πρόεδρος του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Επιχειρηματιών & Μάνατζερς (ΤΟΓΜΕ Μακεδονίας).

Γιώτα Ζωγραφάκη


Καθηγήτρια Marketing, Αμερικάνικo Κολλέγιο ACT


Βιογραφικό

Η Γιώτα Ζωγραφάκη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε το μεταπτυχιακό της τίτλο σε Information Management από το Πανεπιστήμιο Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαθέτει ευρεία επαγγελματική εμπειρία σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, κατέχοντας διευθυντικές θέσεις σε πολυεθνικές & ελληνικές εταιρείες (Procter & Gamble, ORAMADIRECT), αλλά και στον μη κερδοσκοπικό τομέα (Αρκτούρος). Έχει δώσει πολλές ομιλίες και σεμινάρια για το marketing, την επιχειρηματικότητα και τη δημόσια ομιλία (public speaking). Έχει διδάξει μαθήματα Marketing, Επικοινωνίας και Business σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει λάβει βραβείο για Excellence in Teaching. Σήμερα διδάσκει στο Business School του Αμερικάνικου Κολλέγιου ACT και είναι εκπαιδευτής και μέντορας στην κοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας Venture Garden του THI (The Hellenic Initiative). Επιπλέον είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού επιχειρηματικότητας John and Mary Pappajohn Business Plan Awards. Μιλά Αγγλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.


Πρόγραμμα


5:30πμ
Προσέλευση
6:00πμ
Εναρκτήρια ομιλία
6:15πμ
Παρουσίαση συμμετεχόντων - 1’ ομιλία από το κάθε συμμετέχοντα
6:45πμ
Θεματικές ομιλίες στον τομέα των μεταφορών
7:15πμ
Παρουσίαση ιδέων & δημιουργία ομάδων
8:00πμ
Ελαφρύ δείπνο
10:00πμ
Προσέλευση
11:00πμ
Σχεδιασμός λύσης
12:00μμ
Συζήτηση με τους μέντορες
2:00μμ
Γεύμα
3:00μμ
Υλοποίηση λύσης
7:00μμ
Ελαφρύ δείπνο
10:00μμ
Λήξη ημέρας
10:00πμ
Προσέλευση
11:00πμ
Υλοποίηση λύσης
12:00μμ
Συζήτηση με τους μέντορες
2:00μμ
Γεύμα
3:00μμ
Προετοιμασία τελικής παρουσίασης
5:00μμ
Τελική παρουσίαση
7:00μμ
Ελαφρύ δείπνο
8:00μμ
Τελετή λήξης


Κριτική επιτροπή

Σίμος Μπενσασσών


Δημοτικός Σύμβουλος - Επικεφαλής OK!Thess


Βιογραφικό

Ο Σίμος Μπενσασσών γεννήθηκε το 1945, έχει πτυχίο αρχιτεκτονικής από το ΑΠΘ και πληροφορικής από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Δούλεψε σαν αρχιτέκτονας μέχρι το 1975, και σαν σύμβουλος στην εφαρμογή της πληροφορικής στην κατασκευαστική βιομηχανία μέχρι το 1980. Το 1980 ξεκίνησε μια επιχείρηση πληροφορικής, την Bensasson & Chalmers Lid, στο Cambridge της Αγγλίας και το 1987 μια δεύτερη, την Synthesys Software Ltd. Το 1990 μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες όπου διετέλεσε επί κεφαλής της έρευνας στις “Μελλοντικές και Αναδυόμενες Τεχνολογίες” (FET) και ακολούθως επί κεφαλής των διεθνών σχέσεων της ΕΕ σε θέματα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Το 2006 αποσπάστηκε στο CEDEFOP στην Θεσσαλονίκη. Δίδαξε Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και είναι εντεταλμένος στα θέματα καινοτομίας. Υπό την ιδιότητα αυτή, δημιούργησε το «OK!Thess» - μια προσπάθεια με επικεφαλής τoν Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της πόλης που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη ενός ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Ιωάννης Δαμιανός


CEO Link Technologies


Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Δαμιανός είναι κάτοχος πτυχίου ηλεκτρολόγου μηχανικού από το πανεπιστήμιο New York Institute of Technology. Διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στο πεδίο Computer Management από το πανεπιστήμιο Stevens Institute of Technology(USA) και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον τομέα Computer Design από το πανεπιστήμιο Southampton University(UK). Εργάστηκε ως manufacturing engineer και Machine technology manager στην εταιρία IBM. Έχει εργασθεί ως Senior Engineering manager στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως regional manager Βορείου Ελλάδος στην εταιρία Digital Equipment co. Το 1993 - 2002 είχε την θέση του managing director στην εταιρία Link Systems S.A. Από το 2002 έως σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Link Technologies S.A. Έχει πολλαπλές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Έχει βραβευθεί με το Design Award for storage unit και με Manufacturing Award for 3270 VDu series. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Ελληνικά.

Ιωάννης Τσιώνας


Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕΘ


Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Τσιωνάς είναι διπλωματούχος Τοπογράφος Μηχανικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1993) με εξειδίκευση στα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (GIS) στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και την αστική ανάπτυξη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – MBA (1997) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων (2009) και στα Πληροφοριακά Συστήματα (2013) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και έρευνες στις οποίες μετείχε επικεντρώνονται στην ανάπτυξη, διαχείριση και εφαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων (GIS) σε μια πληθώρα αντικειμένων που σχετίζονται με τον αστικό σχεδιασμό, όπως είναι οι περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις, η σεισμική δραστηριότητα, ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός, αλλά και η ψηφιακή χαρτογράφηση πολιτισμικών μνημείων. Υπήρξε μέλος της οργανωτικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Τοπογράφων Μηχανικών, Σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών σε θέματα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Διαχειριστής Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών του Δήμου Καλαμαριάς, όπου εργάστηκε επί σειρά ετών ως αναλυτής GIS, αναλαμβάνοντας τις διευθύνσεις αστικού σχεδιασμού και κτηματολογικής υπηρεσίας. Έχει διδάξει ως εργαστηριακός Συνεργάτης στα ΑΤΕΙ Σερρών και Κοζάνης, ενώ υπήρξε εκπαιδευτής ενηλίκων σε ινστιτούτα και φορείς εκπαίδευσης, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Από τον Οκτώβριο του 2017 έως και σήμερα είναι Διευθύνων Σύμβουλος στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την εποπτεία των συγκοινωνιών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.


Βραβεία

 • 1η Θέση – €900 Μετρητά

 • 2η Θέση – €300 Μετρητά

 • 3η Θέση – €300 Μετρητά

* Εκτός από το χρηματικό έπαθλο οι ομάδες που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν περεταίρω στην υλοποίηση της ιδέας τους διασφαλίζουν συμβουλευτική υποστήριξη (mentoring) από τον χορηγό των χρηματικών βραβείων Link Technologies S.A.

** H αποδοχή και λήψη των βραβείων περιλαμβάνει την υποχρέωση πρώτης διερεύνησης χρηματοδότησης του επενδυτικού τους σχεδίου, από την Link Technologies S.A.


Κριτήρια αξιολόγησης


Οι προτάσεις – ιδέες θεματικά πρέπει να ανήκουν στον τομέα των καινοτόμων αστικών μεταφορών προσώπων και αγαθών. Η συγκεκριμένη απαίτηση δεν βαθμολογείται αλλά θα λειτουργήσει σαν προϋπόθεση για να αξιολογηθεί μια πρόταση - ιδέα.

 • Εφικτότητα (Feasibility): Η πρόταση – ιδέα θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμη λαμβάνοντας υπόψη τεχνολογικούς και νομικούς περιορισμούς.
 • Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα (Sustainability): Η πρόταση – ιδέα θα πρέπει να έχει θετικό ή ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλο το κύκλο ζωής της.
 • Οικονομική Βιωσιμότητα (Economic Viability): Η πρόταση – ιδέα θα πρέπει να είναι βιώσιμη οικονομικά και με προοπτική κερδοφορίας.

Η κριτική επιτροπή θα συνεδριάσει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα αφού παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων. Τα βραβεία θα απονεμηθούν το βράδυ της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου.ΧορηγοίΑίτηση συμμετοχής