Η Foodality βοηθάει στον περιορισμό του food waste στα ξενοδοχεία

Με το μότο «αν δεν χρειάζεται, δεν θέλω να παραχθεί» η Foodality στοχεύει στον περιορισμό του food waste στις επαγγελματικές κουζίνες με σεβασμό στο περιβάλλον. 

 

Ποια είναι η επιχειρηματική σας ιδέα και πώς προέκυψε;


Στο OΚ!Thess ήρθαμε απλά ως ιδέα! Ήρθαμε να εκφράσουμε φωναχτά έναν δικό μας προβληματισμό! Σε κάποιο ταξίδι μας εντός Ελλάδος κατεβαίνοντας στον μπουφέ πολυτελούς ξενοδοχείου λίγο πριν την λήξη του πρωινού, προς μεγάλη μας έκπληξη ήρθαμε αντιμέτωποι με έναν μπουφέ πέρα ως πέρα γεμάτο! Εκεί ακριβώς άρχισε ο προβληματισμός μας και η ανάγκη να ρωτήσουμε και να μάθουμε «τι θα απογίνει όλο αυτό το φαγητό που έχει παραχθεί και περίσσεψε». Ρωτώντας λοιπόν άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με κουζίνες σε ξενοδοχεία και σε χώρους εστίασης διαπιστώσαμε ότι πέρα από λίγες εξαιρέσεις που είτε οδηγηθήκαν στην διαδικασία της κομποστοποίησης είτε αποφάσισαν να μοιράζουν το φαγητό αυτό σε καθημερινή βάση στους εργαζομένους τους, οι περισσότεροι απλά το πετούν! Εκεί ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα του Foodality!!
 

2. Ποια προβλήματα επιλύετε και που απευθύνεστε;
 

Απευθυνόμαστε ξεκάθαρα σε άτομα με οικολογική συνείδηση! Απευθυνόμαστε επίσης σε ξενοδοχεία που τους ενδιαφέρει να έχουν άμεση σχέση με τον ταξιδιώτη που θα φιλοξενήσουν και επίσης θέλουν να έχουν το δικό τους οικολογικό αποτύπωμα μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό τους κόστος! Τέλος απευθυνόμαστε και σε όλους τους χώρους εστίασης! Μότο μας είναι «αν δεν χρειάζεται, δεν θέλω να παραχθεί». Στόχος μας λοιπόν είναι μια πλατφόρμα που θα δίνει την δυνατότητα στον ταξιδιώτη με την κράτηση του να παρέχει πληροφορίες στο ξενοδοχείο ως προς τις διατροφικές του συνήθειες, έτσι ώστε να λαμβάνει ταυτόχρονα και προσωποποιημένες υπηρεσίες. Όλο αυτό έχει σκοπό τον περιορισμό του Food Waste, τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται, του κόπου και των ωρών εργασίας των ανθρώπων που δουλεύουν σε μια επαγγελματική κουζίνα. Ταυτόχρονα ο ταξιδιώτης αισθάνεται μέρος της λύσης του υπάρχοντος προβλήματος. Στόχος μας είναι η άμεση σύνδεση ταξιδιώτη με ξενοδοχείο και κυρίως να υπενθυμίσουμε και στις δύο πλευρές το περιβαλλοντικό χρέος όλων μας!

3. Σε ποιο στάδιο διερεύνησης ή ανάπτυξης βρίσκεστε;


Στην παρούσα φάση έχουμε αναπτύξει χάρη στο OΚ!Thess  το επιχειρηματικό μας μοντέλο, προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τις υποθέσεις, θέσαμε στόχους και δουλεύουμε για να υλοποιήσουμε το πρώτο μας προϊόν. Έχουμε ασχοληθεί με τον ανταγωνισμό και επίσης έχουμε αναπτύξει ερωτηματολόγιο το οποίο έχουν απαντήσει εκατοντάδες άτομα. Τέλος σύντομα θα ξεκινήσουμε επαφές με διευθυντές τουριστικών και επισιτιστικών μονάδων για να διαπιστώσουμε τον βαθμό του ενδιαφέροντος τους.

 

4. Γιατί ενταχθήκατε στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του ΟΚ!Τhess και πώς σας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα;


Στο OΚ!Thess ήρθαμε και είπαμε «έχουμε μια ιδέα!». Χάρη όμως σε αυτό αρχίσαμε να βλέπουμε την ιδέα μας να αναπτύσσεται. Μάθαμε πως είναι να ξεκινάς την δική σου start-up επιχείρηση και το OΚ!Thess είναι σίγουρα ο καλύτερος αρωγός σε όλο αυτό!

 

Ομάδα:

Βασίλης Βασιλείου -The Dreamer

Μαρία Κομάρη -The Visionary

Δημήτρης Σταυρόπουλος - The Doer