Το OK!Thess έγινε ενός έτους

Το OK!Thess έγινε ενός έτους. Ένα πολυάσχολο έτος γεμάτο μάθηση - αλλάξαμε συχνά γνώμη για πολλά πράγματα. Η βούληση να αλλάξεις γνώμη ξεχωρίζει έναν ζωντανό οργανισμό από έναν νεκρό.

Μας δόθηκε ένα υπέροχο κτίριο και ξεκινήσαμε προετοιμάζοντας το χώρο για αυτά που θα ακολουθήσουν. Σταδιακά, όχι από την μια μέρα στην άλλη, και με γνώμονα τις ανάγκες μας εξοπλίσαμε τον χώρο. Καρέκλες, τραπέζια, καναπέδες που γίνονται γωνία για περιστασιακές, χαλαρές αλλά και καρποφόρες συνομιλίες. Φωριαμοί για τις ομάδες και εξοπλισμός - μεγάλες οθόνες για φορητούς υπολογιστές, προβολείς και οθόνες για παρουσιάσεις.

Η πρώτη εκδήλωση - ένα hackathon - και οι πρώτες συναντήσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2016. Οι συναντήσεις, η διοργάνωση εκδηλώσεων, οι διαγωνισμοί, τα δικά μας συνέδρια και το αντισυνέδριο μετέτρεψαν γρήγορα το OK!Thess σε τόπο αναφοράς για τους τεχνίτες και τους πρωτοπόρους της πόλης. Η φιλοσοφία πίσω από αυτό; Τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα, δεν υπάρχει κανένας επίσημος, ή κεντρικός τρόπος που οι άνθρωποι μπορούν να ενημερώνονται. Οι συχνές συναντήσεις μεταξύ των μελών, για να μοιραστούν σημαντικές εξελίξεις και για να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές κρατούν τις κοινότητες υγιείς - υγεία απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός οικοσυστήματος.

Ταυτόχρονα, ήρθε η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ομάδες που θα λάβουν την υποστήριξή μας, στη συνέχεια μια δεύτερη και τέλος η τελευταία κλήση, όταν 12 ομάδες έγιναν δεκτές για να ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου - περισσότερες από όσες έγιναν δεκτές στις δύο πρώτους κύκλους αθροιστικά. Τι προκάλεσε την αύξηση; Δεν εφαρμόσαμε τις αρχές και τη μεθοδολογία μας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αντ 'αυτού, προσαρμόσαμε τη μάθηση αναζητώντας μια «ικανοποιητική» δομή. Μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε η κλήση του Οκτωβρίου του 2017, η αναδυόμενη δομή παράγει αρκετά καλά αποτελέσματα για ένα προ-επωαστήριο.

Ποιά αποτελέσματα είναι “καλά”; Τα πιο σημαντικά βρίσκονται στην η ικανότητα μιας ομάδας να πείσει τους άλλους και τον εαυτό της για την αξία που φέρει η επιχείρηση της, και την ικανότητά της αυτή την αξία να την πραγματοποιήσει. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε να εγκαταλείψουμε ή να στρέψουμε μια ιδέα προς άλλη κατεύθυνση - εάν και όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η χρηματοδότηση δεν είναι ο στόχος ενός προ-εκκολαπτηρίου, αλλά μπορεί να είναι παρενέργεια. Τέσσερις από τις ομάδες μας συγκέντρωσαν ποσά από € 15000 έως € 250000 και αυτό δείχνει αξία: κάποιος τους εμπιστεύτηκε με δικά του χρήματα ακόμη και σε αυτό το στάδιο της πρώτης προ-επώασης.

Η πρόσκληση του Οκτωβρίου του 2017 σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πορεία του ΟΚ!Thess. Πλέον έχουν προσληφθεί έμπειροι coaches και έχει σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο bootcamp, τα αποτελέσματα του οποίου μας έχουν αφήσει όλους ικανοποιημένους. Ένα μακρύ και έντονο Σαββατοκύριακο δημιουργεί τις βασικές αρχές για όλες τις ομάδες, κάθε ομάδα έχει λαμβάνει έναν coach και όλες μαζί δύο διαδραστικά masterclasses την εβδομάδα που ενισχύουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες. Μετά το πρώτο μήνα, ο coach φροντίζει την ομάδα σαν "μητέρα" και οι μέντορες παρέχουν εξειδικευμένη εμπειρία.

Πηγαίνοντας προς την αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου, τρέχουμε τώρα την τέταρτη πρόσκληση - που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Μήπως ήρθε η ώρα να γίνεις και εσύ μέλος της πιο υγιούς επιχειρηματικής κοινότητας στην Θεσσαλονίκη?