Ελληνικά παιδικά audiobook από την Kukoo για να ακους τα αγαπημένα σου παραμύθια και βιβλία κάθε στιγμή

1. Ποια είναι η επιχειρηματική ιδέα και πώς προέκυψε;

Στην KuKoo, αναπτύσσουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ακρόασης audiobook στα ελληνικά, με επαγγελματική ποιότητα στον ήχο και στην απόδοση, με προσεκτικά επιλεγμένο περιεχόμενο, καθώς και με υπηρεσίες online/offline streaming. Με άλλα λόγια, προσφέρουμε ένα app, που ο καθένας θα μπορεί να ακούσει άμεσα, αγαπημένα βιβλία στην ελληνική, οπουδήποτε και οποτεδήποτε θελήσει.

Ως γονιός μικρού παιδιού, σε συνεχή αναζήτηση για την ποιοτική απασχόληση του παιδιού, αντιμετώπιζα δυσκολίες στην εύρεση αφήγησης παραμυθιών και παιδικών βιβλίων στα ελληνικά. Είτε το περιεχόμενο ήταν ερασιτεχνικό, είτε ήταν δύσκολο στη χρήση, μια που δεν υπάρχει κάπου συγκεντρωμένο.  Η ιδέα προέκυψε όταν συναντήθηκαν τα τρία μέλη της ομάδας μεταξύ τους. Από τη μια πλευρά γονείς μικρών παιδιών με εμπειρία στο θέατρο και τη μουσική και από την άλλη, επαγγελματίες στην παραγωγή audiobook, με εμπειρία στον τομέα αυτό, στο εξωτερικό. Είδαμε την γενικότερη έλλειψη audiobook στην ελληνική γλώσσα, ενώ στο εξωτερικό είναι μια τάση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ανοδική πορεία. Με την προσθήκη και του τέταρτου μέλους με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα του προγραμματισμού, ενώθηκαν ετερόκλητες δυνάμεις με έναν κοινό στόχο. Να κάνουμε κάτι δημιουργικό μα συνάμα πρακτικό, ελκυστικό και χρήσιμο για όλους.

 

2. Ποια προβλήματα επιλύετε και που απευθύνεστε;

Επικεντρωθήκαμε αρχικά στο κομμάτι των γονέων με παιδιά μικρής ηλικίας. Η ποιοτική απασχόληση των παιδιών και η ανάγκη περιορισμού χρήσης οθόνης είναι κάποια από τα βασικά θέματα που τους απασχολούν, κάτι που γνωρίζουμε και από ιδία πείρα. Η KuKoo έρχεται να “λύσει τα χέρια” του γονέα που δεν έχει το χρόνο ή τη διάθεση να βρίσκεται συνεχώς στη διαδικασία εύρεσης ποιοτικού περιεχομένου για το παιδί. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο γονιός μπορεί να μας εμπιστευτεί για την ποιοτική εναλλακτική ψυχαγωγίας του παιδιού, μέσα από προσεγμένες αφηγήσεις παραμυθιών και παιδικών βιβλίων. 

Αυτή όμως είναι η πρώτη  προσέγγιση της KuKoo το κοινό, καθώς πιστεύουμε ότι το βιβλίο απευθύνεται σε όλους. Η καθημερινότητα ενός σύγχρονου ενήλικα, είναι τόσο επιβαρυμένη πλέον, που η ανάγκη για ενημέρωση και ψυχαγωγία περιορίζεται, λόγω έλλειψης χρόνου και τις περισσότερες φορές λόγω κόπωσης. Η ακρόαση βιβλίων έρχεται να καλύψει αυτή την εσωτερική ανάγκη.  Είναι εφικτή παράλληλα με άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα τη συχνή μετακίνηση. Χαρακτηριστικό της εποχής είναι και η κόπωση στην όραση λόγω υπερβολικής έκθεσης σε οθόνη, κάτι που εύκολα επιλύεται με τη βοήθεια της ακρόασης. Τα audiobook αφορούν ακόμη Ελληνες της Διασποράς, που θέλουν να κρατήσουν μια πιο άμεση και υγιή σχέση με την ελληνική γλώσσα.

 

3. Σε ποιο στάδιο διερεύνησης ή ανάπτυξης βρίσκεστε;

Ξεκινήσαμε την έρευνα, πριν ενάμιση μήνα περίπου, με τη διενέργεια ερωτηματολογίου και 400 γονείς να λαμβάνουν μέρος σε αυτήν. Με την εφαρμογή σε πιλοτικό στάδιο και έναν ικανοποιητικό, για αρχή, αριθμό ηχογραφημένων παραμυθιών,προσελκύσαμε περισσότερους από εκατό επιλεγμένους χρήστες. Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της ποιοτικής διερεύνησης μέσω της διενέργειας συνεντεύξεων με τους χρήστες της πιλοτικής εφαρμογής. Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη για όλους, ώστε να την κατεβάσουν στο κινητό ή το τάμπλετ τους. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε το περιεχόμενό της, με προσεκτικά επιλεγμένες αφηγήσεις. Κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και καθ’όλη την διάρκεια ζωής της KuKoo, με μεγάλη φροντίδα. 

 

4. Γιατί ενταχθήκατε στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του ΟΚ!Τhess και πώς σας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα;

Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα, θέλοντας να εμβαθύνουμε περισσότερο στο κομμάτι του επιχειρηματικού σχεδιασμού ενός τέτοιου εγχειρήματος. Μέχρι στιγμής η βοήθεια που έχουμε λάβει είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει πληροφορίες και γνώσεις, σε όλα τα στάδια αυτής της πορείας. Είναι σίγουρο πως διαφορετικά, θα είχαμε ξοδέψει πολύ χρόνο και χρήμα για να τα αποκτήσουμε.

Η ομάδα

Έλσα Μουρατίδου, Co-founder Kukoo

Onur Senturk, Co-founder Kukoo

Baturalp Ozcan, Co-founder Kukoo

Κώστας Κατσίκας, Co-founder Kukoo

Δημήτρης Σακατζής, Voice over Director