H Astone αξιοποιεί βιομηχανικά απόβλητα και κατασκευάζει οικολογικό υλικό για τη βιομηχανία της μόδας

Η Astone μετατρέπει το κονιορτοποιημένο μάρμαρο σε ένα καινοτόμο οικολογικό προϊόν. Πρόκειται για μια 100% βιοδιασπώμενη, αδιάβροχη και ανθεκτική μεμβράνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενδυμάτων, παπουτσιών και διαφόρων αξεσουάρ.
 

1. Ποια είναι η επιχειρηματική σας ιδέα και πώς προέκυψε;

Η βιομηχανία της μόδας είναι ένας σημαντικός παράγοντας ρύπανσης καθώς λιγότερο από το 1% των χρησιμοποιούμενων υλικών ανακυκλώνεται επί του παρόντος, αντιπροσωπεύοντας μια απόρριψη υλικών αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Εν τω μεταξύ, τα λατομεία και τα ανοιχτά ορυχεία επηρεάζουν το περιβάλλον τους, λόγω των ορυκτών αποβλήτων, κάνοντας καίρια την βιώσιμη διαχείριση τους. Η Astone παράγει μια 100% βιοδιασπώμενη, αδιάβροχη και ανθεκτική μεμβράνη, κατασκευασμένη από κονιορτοποιημένο μάρμαρο, με την πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση. Αυτό το καινοτόμο υλικό έχει διάφορα πεδία εφαρμογής, όπως ρούχα, αξεσουάρ, παπούτσια κλπ. 

 

2. Ποια προβλήματα επιλύετε και που απευθύνεστε;

Το όραμα είναι να εισάγουμε ένα βιομηχανικό απόβλητο στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, προσφέροντας την απόλυτη εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά υλικά που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία της μόδας. Το πρόβλημα είναι η αυξημένη και αλόγιστη χρήση του πλαστικού και άλλων βλαβερών για το περιβάλλον υλικών στην βιομηχανία της μόδας. Το target group μας είναι οικολογικά ευαισθητοποιημένα άτομα με διάθεση να κάνουν μια κοινωνική δήλωση, επιλέγοντας να αναδείξουν με τα αξεσουάρ και το ρουχισμό τους την πιο κομψή εκδοχή του εαυτού τους. 

 

3. Σε ποιο στάδιο διερεύνησης ή ανάπτυξης βρίσκεστε;

Το τελευταίο διάστημα προσδιορίζουμε και επικυρώνουμε τις πιο κρίσιμες υποθέσεις του μοντέλου μας, μέσω έρευνας αγοράς, ερωτηματολογίων, συνεντεύξεων με δυνητικούς πελάτες και ενδιαφερόμενους και πειράματα. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε επαφές με ερευνητικά εργαστήρια και βιομηχανίες με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε για την παραγωγή του υλικού, όπως είναι πανεπιστήμια και ιδιωτικά εργαστήρια βιομηχανιών υφάσματος αλλά και λατομεία και ορυχεία. 
Πιο συγκεκριμένα, αυτήν την στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με βιομηχανίες που παρασκευάζουν αντίστοιχες μεμβράνες από ορυκτά, για να καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες για την παρασκευή της πρώτης ύλης τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο γραμμής παραγωγής. Συνολικά, στη φάση αυτή, η προτεραιότητα είναι να επιβεβαιώσουμε την τεχνική εφικτότητα μέσω παρασκευής πρωτοτύπων, τόσο για την μεμβράνη αυτή καθαυτή όσο και για τις επιμέρους τεχνικές προδιαγραφές των εφαρμογών που μπορεί να υποστηρίξει. 

 

4. Γιατί ενταχθήκατε στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του ΟΚ!Τhess και πώς σας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα;

Θεωρήσαμε πως ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσουμε την γνώση και τις βάσεις για να κάνουμε κάτι στον επιχειρηματικό κόσμο είναι να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα που μας δίνει όλη αυτήν την τεχνογνωσία δομημένη και στοχευμένη στις δικές μας ανάγκες. Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από όσα φανταζόμασταν και η βοήθεια από τον coach μας Στέφανο Τσιακμάκη είναι ανεκτίμητη. Επιπλέον, είμαστε σε επαφή με όλους τους coaches και πάντα βρίσκουν τρόπους να συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από όλο το πρόγραμμα μέχρι στιγμής. 

 

Η ομάδα

Φαίδρα Λουγιάκη Founder

Παναγιώτης Χατζηιωάννου, Co-founder

Σοφία Σαλτίδου, Co-founder